På scen

Hösten 2020

Dalateatern ställer in samtliga offentliga föreställningar och all offentlig publik verksamhet fram till den 31 december. Vad gäller skolföreställningar fattas beslut i dialog med respektive skola.

På scen På scen

Flickan, mamman och soporna

”Fröken såg på barnens axlar om de bar på tunga hemligheter. Hon såg på axlarna, in i ögonen och bakom öronen. Axlarna ropar: Jag bär för tungt, hjälp mig!”
Att det finns någon vuxen, en förälder, som vågar och orkar ställa frågor, se och agera – det borde vara en självklarhet i alla barns vardag. Men vad händer när det inte är så? Vem pratar med barnen om det svåra, när orden inte räcker till?

Flickan, mamman och soporna vågar prata om det som faktiskt sker i många barns liv men som många vuxna väjer för. En berättelse om familjehemligheter, psykisk ohälsa, skam, utanförskap och att som barn behöva vara förälder till sin förälder. Om en beroendeställning där barnet betalar priset.

Spelas för åk 3-6 och vuxna.

Frågor kring pjäsen?
Kontakta:

Susanne Trolleberg, dramapedagog
susanne.trolleberg@dalateatern.se
Tel. 023-777 621

Läs mer om föreställningen

Vasa

Fritt efter Strindbergs text.

2020–2021 är det 500 år sedan Gustav Vasa flydde undan dansk fångenskap och begav sig till Dalarna för att, efter Stockholms blodbad, försöka få dalkarlarnas hjälp. Gustav Vasa blir en av flera upprorsledare i det krig som befriade Sverige från förtrycket av Danmarks ”Kristian Tyrann” och därmed skapade självständighet från Kalmarunionen. Gustav Vasa blev kung över Sverige 1523–1560 och anses vara den som grundade den moderna nationalstaten Sverige.
Gustav Vasa är en uppsättning, fritt efter Strindbergs text, med fem skådespelare som dansar, sjunger och navigerar sig genom demokrati- och strukturbegrepp. Hur ser världens behov av landsfäder ut idag? Vilken typ av maktstyre föredrar vi och vilka beteenden och medel rättfärdigar vi för att åtnjuta den ”frihet” som står så högt i kurs i vår tid? Varmt välkomna att följa sagan, myten och analysen av en av Sveriges mest upphöjda ledargestalter.

Frågor kring pjäsen?
Kontakta:

Susanne Trolleberg, dramapedagog
susanne.trolleberg@dalateatern.se

Läs mer om föreställningen