Dalateatern är en av Sveriges 21 länsteatrar och har sitt säte i Falun.
År 1974 antog regeringen ett omfattande kulturpolitiskt program, vilket fortfarande utgör grunden för dagens kulturpolitik. Inom ramen för detta program föddes idén om regionteatrar med syftet att öka tillgängligheten till teater både geografiskt och socialt, samtidigt som man säkerställde hög konstnärlig kvalitet.
Historien om Dalateatern började på hösten 1970 när Kopparbergs-ensemblen startades i Falun med stöd från Riksteatern och Kopparbergs Läns Landsting. Riksteatern drog sig ur samarbetet och verksamheten lades ner efter ett år. Trots detta fortsatte intresset för teater i Dalarna och förhandlingar inleddes mellan Kopparbergsensemblen, frigruppen Gorillateatern från Malmö och Landstinget. Det resulterade i bildandet av Dalateatern som en fri teatergrupp år 1973 och i juli 1975 blev Dalateatern officiellt en länsteater.
Idag drivs Dalateatern som stiftelse och Dalateatern har till uppgift att främja tillgången till professionell teater och dans i länet. Teatern turnerar frekvent i Dalarna och ibland i närliggande län genom utbyte vilket breddar upplevelsemöjligheterna för publiken. Med cirka 35 årsanställda producerar Dalateatern årligen tre till fem produktioner som omfattar allt från nyskriven dramatik till klassiska verk och riktar sig till alla åldersgrupper, från förskolebarn till vuxna. Kultursoppa och barnteaterlördag är väl inarbetade koncept och i Dalateaterns palett ingår även dans; allt från internationella gästspel till residens. Daniel Rylander är teaterchef.
Dalateaterns breda repertoar och geografiska närvaro bidrar till att berika kulturlivet och främja konstnärlig utveckling i Dalarna.
Styrning och finansiering
Stiftelsen Länsteatern i Dalarna, Dalateatern har Region Dalarna som stiftare och bedriver verksamhet med utgångspunkt i stadgar, uppdragsöverenskommelse med Region Dalarna samt Kultur- och bildningsplanen för Region Dalarna.
Genom egna produktioner, gästspel, residensverksamhet har Dalateatern som ambition att möta och stödja de i Kultur- och bildningsplanen utpekade prioriterade målgrupperna; barn och unga, äldre samt nationella minoriteter. Med blick på de horisontella perspektiven i Kultur- och bildningsplanen; inkluderande kultur och folkbildning, ökad tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning, bidra till ökad jämställdhet försöker vi skapa inkluderande, relevant scenkonst av högsta konstnärliga kvalitet.
I Dalateaterns stadgar står att läsa:
”Stiftelsen har till ändamål för sin verksamhet att i första hand inom Dalarnas län, med fast ensemble och på annat sätt driva teaterverksamhet samt ge stöd åt länets amatörteaterverksamhet. Teatern ska utvecklas i samverkan med länets befolkning. Stiftelsen ska samråda med statliga och kommunala myndigheter samt utveckla samarbetsformer med regionteatrar i angränsande län och övriga kulturinstitutioner, organisationer och organ som företräder samhälls- och kulturlivet.
Teatern ska genom sina arbetsformer och sin repertoar medverka till att skapa en bättre samhällsmiljö och jämlikhet. Teatern ska verka för att undanröja fördomar, ekonomiska och sociala hinder som gör teatern till fåtalets privilegium. Teatern ska värna och vitalisera demokratin genom att vara ett slagkraftigt alternativ till den kommersiella kultur som passiviserar människor.”
Vidare regleras Dalateaterns verksamhet av planer, policyer och avtal samt Region Dalarnas Kultur och bildningsplan, 2023–2026 och Dalateatern stödjer Region Dalarna i dess framhållna och identifierade utvecklingsmöjligheter:
- Säkerställa tillgången av professionell scenkonst genom att medverka till nya lokaler för Dalateatern
- Stärka infrastrukturen för scenkonst för barn och unga, samt
- Stärka infrastrukturen för dans som konstform
Dalateatern finansieras av Region Dalarna och Statens kulturråd genom Samverkansmodellen och med verksamhetsstöd från Falu kommun
Verksamhetsområden
Teater
Dalateatern har ett repertoarråd som i huvudsak består av fast ensemble och där arbetet leds av teaterchefen. Till alla våra barn- och ungdomsföreställningar görs lärarhandledningar samt dramapedagogiskt för- eller efterarbete.
Repertoaren, både egna produktioner och gästspel, ska vara ett för samtiden relevant utbud, där bredd och spets balanseras av varandra.
Med cirka 35 årsanställda producerar vi årligen tre till fem produktioner som omfattar allt från nyskriven dramatik till klassiska verk och riktar sig till alla åldersgrupper, från förskolebarn till vuxna. Vi är verksamma i Dalarnas samtliga 15 kommuner både på turné och på två fasta scener i Falun.
Vi främjar folkbildning via teater och samarbetar med studieförbund och erbjuder studiecirklar med teman knutna till produktionerna.
Dalateatern har tillsammans med systerorganisationen Musik i Dalarna producerat fyra musikaler (Spelman på taket 2011, Oliver! 2014, Sweeney Todd 2019 och Cabaret 2023) som samtliga varit en stor publiksuccé.
Unga Dalateatern
Unga Dalateatern har fått uppmärksamhet för vårt arbete för och med barn och unga. Hälften av vår verksamhet präglas av arbete med målgruppen genom en utforskande och nyfiken inställning till teater och dess dramapedagogiska dimension. Vi strävar efter att utmana och utforska olika sätt att kommunicera med vår publik, både när det gäller form, tilltal, val av berättelser och skapandet av specifika forum för interaktion. Detta genom nära samarbete med vår målgrupp i researcharbete och via referensklasser. Vi möter målgruppen på såväl Dalateatern i Falun som på turné.
Genom vår dedikerade dramapedagog och våra skådespelare erbjuder vi alltid en plats för reflektion och eftertanke i direkt anslutning till föreställningarna.
Dans
Dalateatern har sedan 2019 i uppdrag av Region Dalarna att stärka infrastrukturen för danskonsten i länet.
Vi strävar efter att fler ska upptäcka dansen som konstform och erbjuder en variation av dansföreställningar från olika ensembler för en bredare publik. Vårt mål är att väcka nyfikenhet och ge nycklar till ökad kunskap inom dans genom mötesplatser för dialog och utbyte.
Vi presenterar samtida dans och ger publiken möjlighet att fördjupa sin upplevelse samt erbjuder professionella dansare en plats att skapa. Eftersamtal med koreografer och dansare efter föreställningar möjliggör ytterligare förståelse och interaktion.
Vår verksamhet inom dans inkluderar:
Gästspel: Vi presenterar ett omfattande utbud av gästspel från såväl nationella som internationella kompanier, med inriktning på såväl etablerade som nya koreografer. Vi sätter den offentliga föreställningen i centrum, oavsett åldersgrupp hos publiken. För att främja publikutveckling arrangerar vi samtal, workshops, öppna repetitioner och andra evenemang runt föreställningarna. Genom samarbeten med Dansnät Sverige och Riksteatern möjliggör vi omfattande turnéer för att nå ut till en bredare publik.
Dansresidens*: Vi erbjuder danskompanier och koreografer möjligheter till repetitionsutrymme och skapande i residensform.
Öppenhet/Dialog för publiken: Vi skapar mötesplatser för dialog, utbyte och fördjupning genom samtal, workshops och öppna repetitioner.
Samarbeten: Vi samverkar med arrangörer i Dalarnas kommuner, andra dansinstitutioner och frilansande kompanier för att bredda det regionala utbudet. FLOCK, Space & Place och Långöfesten är några exempel.
Stöd till danskonstnärer: Vi stöttar danskonstnärer genom att erbjuda produktionsmöjligheter och repetitionsutrymme.
Dalateaterns mission är att presentera ett mångfacetterat utbud av dans och att genom publika aktiviteter och samtal öka förståelsen och uppskattningen för danskonsten bland såväl befintlig som ny publik.
* Dansresidens
Ett dansresidens innebär en plats och avsatt tid för professionella koreografer, kompanier eller dansare att arbeta i en konstnärlig process. Under residensen ges publiken möjlighet att träffa dansare och bevittna deras arbete på golvet, samt delta i samtal om sina upplevelser. Residensen en möjlighet till fördjupat arbete på en plats som inte är deras vanliga arbetsmiljö. Det ger tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket.
Genom ett dansresidens:
Uppmuntras och stöttas danskonstnären till ett fokuserat och fördjupat konstnärligt arbete.
Sprids dans som scenkonst till nya platser.
Skapas tillfällen för både publik och danskonstnär att möta nya intryck och uttryck.
Ger publiken möjlighet till möten och dialog kring sina upplevelser.
Våra residens ges främst till de som är i ett tidigt skede av sin process. Vi har för närvarande sällan möjlighet att erbjuda projekt som syftar till premiär på plats.
Platsen: Dalateaterns scener i Falun och Borlänges Black Box, alternativt annan plats i länet i samarbete med arrangör. Lokalerna är vanligtvis utrustade med enkelt scenljus och musikanläggning samt dansmatta på trägolv.
Tid: Enligt överenskommelse, vanligtvis 2–3 veckor.
Gästspel
Utöver egna produktioner arrangerar Dalateatern även gästspel från andra teatrar och ensembler. Förutom egna produktioner och projekt erbjuder Dalateatern gästspel i en mängd format, från kultursoppor; kortare föreställningar under lunchtid, till gästspel för vuxna och barnteaterlördagar för de små. Barnteaterlördagarna arrangeras tillsammans med Riksteatern Falun och Falu kommun.
Om Dalateatern
Dalateaterns styrelse utses av Region Dalarna och håller sammanträden 4–5 gånger per år. Mandatperioden sträcker sig från 2023-01-01 till 2026-12-31. Ledamöterna i styrelsen är:
Ledamöter
Bigitta Sohlberg (S), ordförande
Fredrik Adolphson (C), vice ordförande
Håkan Frank (M)
Lennart Sacrédeus (KD)
Fredrik Trygg (SD)
Eva-Lena Karlsson (DSP)
Maja Gilbert Westholm (V)
Ersättare
Håkan Anestedt (S)
Susanne Norberg (S)
Joakim Larsson (M)
Kurt Podgorski (S)
Maud Hemberg (SD)
Annakari Berglund (S)
Lars Svensson (M)
Revisor
Lena Reyier (C)
Administration
Daniel Rylander
Marica Hallgren
Fackrepresentant
Anna Granquist