Teaterbar

Torsdag 15 oktober 18:30 på Dalateatern

Vilken typ av maktstyre föredrar vi, och vilka medel rättfärdigar vi för att åtnjuta den "frihet" som står så högt i kurs i vår tid? Hur ser behovet av landsfäder ut idag?

Välkommen till en kväll med mat och mingel, föredrag och panelsamtal.

Föredrag:
Thomas Sedelius: ”Makt och politiskt ledarskap i vår tid”
Olle Larsson: ”Gustav Vasa – en furste bland furstar”

Thomas Sedelius är professor i statsvetenskap vid Högskolan Dalarna. Hans forskning handlar om politiska institutioner, styrning och demokratiutveckling och han ägnar sig åt länderjämförande studier, framförallt kopplat till Öst- och Centraleuropa. Han har bland annat studerat relationen mellan presidentmakt och demokratisering och undersökt i vilken utsträckning starka presidenter underlättar eller försvårar politisk stabilitet och demokrati.

Olle Larsson är lektor i historia vid Katedralskolan i Växjö. 2018 utkom han med en modern biografi om Gustav Vasa. 2019 blev han årets mottagare av Vilhelm Moberg-priset. År 2010 utsågs Olle Larsson till Årets historielärare. På Historiska Media har han tidigare gett ut böckerna Smålands historia (2006), Stormaktens sista krig (2009) och Svensk historia (2012). Han har även författat läroböcker och skriver regelbundet artiklar i Populär Historia och Militär Historia samt krönikor i Smålandsposten. Intresset för Gustav Vasa föddes redan som barn.

Vasa spelas 24 okt – 11 dec på Dalateatern, på Strindbergs Intima Teater i Stockholm samt på turné i Dalarna. Läs mer om pjäsen