STÅL!

I den nyskrivna teaterföreställningen STÅL! blir publiken en fluga på väggen och vittnar om ett Borlänge i förändring i början av 90-talet. Och nostalgifaktorn är total! Av Lucas Svensson och i regi av Gagnef-bördige Lars Bringås.

Kärlek, liv och död passerar revy allt medan stålet härdas outtröttligt i stadens bultande hjärta. Ett starkt persongalleri bjuder på berättelser om den nyinflyttade flickan vars tillvaro formas av stadens rytm. Om bröderna som, präglade av sorg, kämpar för att hitta sina egna vägar. Och om mannen som tar ett kliv uppåt på karriärstegen och ställs inför nya prövningar. Gungar hela huset? Hur storslagen blir invigningen av Kupolen? Och vad är så speciellt med mellanläsken på Clock?

STÅL! berättar om livet för helt vanliga människor i en bruksort i förändring där varje ögonblick blir ett penseldrag på livets konstverk. Lucas Svensson, manusförfattaren bakom detta teatermåleri, färglägger med kärleksfull blick och humoristisk ton motiven som utgör vardagen för vanliga människor. Regissör är Gagnef-bördige Lars Bringås som låter STÅL! bli en känsloladdad resa – från den ljuva kärlekens toner via de maskinella ekona av industrihistoria till det bittra arvet av förlust.

”Jag är så glad att jobba på Dalateatern med pjäs som är så knuten till Dalarna och samtidigt helt allmänmänsklig”, säger regissör Lars Bringås.

Premiär 5 oktober på Maximteatern i Borlänge. Biljettsläpp 31 maj.


Om Lucas Svensson (manusförfattare)

Lucas Svensson, född 1973, är en hyllad dramatiker och dramaturg utbildad vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Han är en av Sveriges mest spelade dramatiker och har varit verksam vid teatrar som Unga Klara, Dramaten, Malmö Stadsteater, Teater Galeasen och Göteborgs Stadsteater. Mellan 2003 och 2010 var han husdramatiker på Dramaten och har skrivit över femtio pjäser som har översatts till flera språk och spelats internationellt. Han har belönats med priser som Henning Mankells Dramatikerpris 2003, Expressens Heffaklump 2005, Svenska Ibsensällskapets pris 2009, Kristianstads kommuns kulturpris 2019 och Dansk-Svenska Kulturfondens pris 2019.

Om Lars Bringås (regissör)

Lars Bringås, född 1980 och uppvuxen i Gagnef, är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Han har en gedigen portfolio av teater- och filmproduktioner, både som skådespelare och regissör, och några av hans framstående verk inkluderar regin av ”Loranga, Masarin och Dartanjang” vid Teater Västernorrland och manus och regi av ”Stormens Utgrävning” vid Profilteatern. Bringås är i grunden skådespelare och har medverkat i bl.a. ”Dejta” (SVT) och ”Beck – Dödsfällan”.