Teater
Dalateatern har ett repertoarråd som i huvudsak består av fast ensemble och där arbetet leds av teaterchefen. Till alla våra barn- och ungdomsföreställningar görs lärarhandledningar samt dramapedagogiskt för- eller efterarbete.
Repertoaren, både egna produktioner och gästspel, ska vara ett för samtiden relevant utbud, där bredd och spets balanseras av varandra.
Med cirka 35 årsanställda producerar vi årligen tre till fem produktioner som omfattar allt från nyskriven dramatik till klassiska verk och riktar sig till alla åldersgrupper, från förskolebarn till vuxna. Vi är verksamma i Dalarnas samtliga 15 kommuner både på turné och på två fasta scener i Falun.
Vi främjar folkbildning via teater och samarbetar med studieförbund och erbjuder studiecirklar med teman knutna till produktionerna.
Dalateatern har tillsammans med systerorganisationen Musik i Dalarna producerat fyra musikaler (Spelman på taket 2011, Oliver! 2014, Sweeney Todd 2019 och Cabaret 2023) som samtliga varit en stor publiksuccé.
Unga Dalateatern
Unga Dalateatern har fått uppmärksamhet för vårt arbete för och med barn och unga. Hälften av vår verksamhet präglas av arbete med målgruppen genom en utforskande och nyfiken inställning till teater och dess dramapedagogiska dimension. Vi strävar efter att utmana och utforska olika sätt att kommunicera med vår publik, både när det gäller form, tilltal, val av berättelser och skapandet av specifika forum för interaktion. Detta genom nära samarbete med vår målgrupp i researcharbete och via referensklasser. Vi möter målgruppen på såväl Dalateatern i Falun som på turné.
Genom vår dedikerade dramapedagog och våra skådespelare erbjuder vi alltid en plats för reflektion och eftertanke i direkt anslutning till föreställningarna.
Dans
Dalateatern har sedan 2019 i uppdrag av Region Dalarna att stärka infrastrukturen för danskonsten i länet.
Vi strävar efter att fler ska upptäcka dansen som konstform och erbjuder en variation av dansföreställningar från olika ensembler för en bredare publik. Vårt mål är att väcka nyfikenhet och ge nycklar till ökad kunskap inom dans genom mötesplatser för dialog och utbyte.
Vi presenterar samtida dans och ger publiken möjlighet att fördjupa sin upplevelse samt erbjuder professionella dansare en plats att skapa. Eftersamtal med koreografer och dansare efter föreställningar möjliggör ytterligare förståelse och interaktion.
Vår verksamhet inom dans inkluderar:
Gästspel: Vi presenterar ett omfattande utbud av gästspel från såväl nationella som internationella kompanier, med inriktning på såväl etablerade som nya koreografer. Vi sätter den offentliga föreställningen i centrum, oavsett åldersgrupp hos publiken. För att främja publikutveckling arrangerar vi samtal, workshops, öppna repetitioner och andra evenemang runt föreställningarna. Genom samarbeten med Dansnät Sverige och Riksteatern möjliggör vi omfattande turnéer för att nå ut till en bredare publik.
Dansresidens*: Vi erbjuder danskompanier och koreografer möjligheter till repetitionsutrymme och skapande i residensform.
Öppenhet/Dialog för publiken: Vi skapar mötesplatser för dialog, utbyte och fördjupning genom samtal, workshops och öppna repetitioner.
Samarbeten: Vi samverkar med arrangörer i Dalarnas kommuner, andra dansinstitutioner och frilansande kompanier för att bredda det regionala utbudet. FLOCK, Space & Place och Långöfesten är några exempel.
Stöd till danskonstnärer: Vi stöttar danskonstnärer genom att erbjuda produktionsmöjligheter och repetitionsutrymme.
Dalateaterns mission är att presentera ett mångfacetterat utbud av dans och att genom publika aktiviteter och samtal öka förståelsen och uppskattningen för danskonsten bland såväl befintlig som ny publik.
* Dansresidens
Ett dansresidens innebär en plats och avsatt tid för professionella koreografer, kompanier eller dansare att arbeta i en konstnärlig process. Under residensen ges publiken möjlighet att träffa dansare och bevittna deras arbete på golvet, samt delta i samtal om sina upplevelser. Residensen en möjlighet till fördjupat arbete på en plats som inte är deras vanliga arbetsmiljö. Det ger tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utveckling av det egna konstnärliga uttrycket.
Genom ett dansresidens:
Uppmuntras och stöttas danskonstnären till ett fokuserat och fördjupat konstnärligt arbete.
Sprids dans som scenkonst till nya platser.
Skapas tillfällen för både publik och danskonstnär att möta nya intryck och uttryck.
Ger publiken möjlighet till möten och dialog kring sina upplevelser.
Våra residens ges främst till de som är i ett tidigt skede av sin process. Vi har för närvarande sällan möjlighet att erbjuda projekt som syftar till premiär på plats.
Platsen: Dalateaterns scener i Falun och Borlänges Black Box, alternativt annan plats i länet i samarbete med arrangör. Lokalerna är vanligtvis utrustade med enkelt scenljus och musikanläggning samt dansmatta på trägolv.
Tid: Enligt överenskommelse, vanligtvis 2–3 veckor.
Gästspel
Utöver egna produktioner arrangerar Dalateatern även gästspel från andra teatrar och ensembler. Förutom egna produktioner och projekt erbjuder Dalateatern gästspel i en mängd format, från kultursoppor; kortare föreställningar under lunchtid, till gästspel för vuxna och barnteaterlördagar för de små. Barnteaterlördagarna arrangeras tillsammans med Riksteatern Falun och Falu kommun.