Pressmeddelande/nyhet från Space & Place

Här är koreograferna som ska utforska Älvdalens gömda och glömda platser
Camille Prieux och Daniella Eriksson. Så heter de två danskonstnärer som nu har utsetts till residenskonstnärer i samarbetsprojektet Space & Place Älvdalen, ett av Riksteaterns regionala dansresidens. Tillsammans med de lokala arrangörerna och publiken kommer de att utforska Älvdalen på helt nya sätt.

– I vår vidsträckta kommun finns det gott om vackra naturområden och levande ställen, men också platser som har fallit i glömska. Vi är nyfikna på hur vi med hjälp av dansen kan få syn på Älvdalens gömda och glömda skatter, även de som vi själva går och bär inom oss. Vi tror att konsten kan ha stor betydelse för vår självbild, säger Elin Gabrielsson som tillsammans med Ida Andersson projektleder dansresidenset.

De är båda medlemmar i den lokala Riksteaterföreningen Welest, som anordnar Space & Place i samarbete med Riksteatern nationellt, Riksteatern i Dalarna och Dalateatern, med stöd av Region Dalarna. Syftet är att skapa nya spelplatser för dans, där invånare, arrangörer och konstnärer kan lära sig av varandra.

Camille Prieux är en danskonstnär från Frankrike som sedan 2016 arbetar som dansare hos Cullberg. Som koreograf är han intresserad av ljudlandskap och hur vi kan bli bättre på att lyssna, såväl inåt som utåt. Utifrån detta har han utvecklat en egen danspraktik som han kallar ”swaying” (svajande).

– Jag är mycket tacksam över att kunna använda dansen som ett sätt att bekanta mig med en del av Sverige som jag än så länge vet väldigt lite om. Jag ser fram emot att möta människorna, området, Älvdalens ljud och röster. Och jag hoppas vi kan skapa ett koreografiskt verk som belyser och hedrar platsens kollektiva historia.

Koreografen och dansaren Daniella Eriksson kommer ursprungligen från Dalarna och har sedan hon flyttat till Berlin återkommande återvänt till sina hemtrakter för att utforska dansens möjligheter i nära samarbete publiken. Det arbetet ser hon fram emot att fortsätta med i Space & Place Älvdalen.

– Tillsammans med Camille Prieux och arrangörerna i Älvdalen hoppas jag skapa någon form av drömlik upplevelse som tar publikens kropp och själ till dans. Sedan hoppas jag även att projektet kommer generera en nyfikenhet att upptänka danskonsten mera, säger hon.

Fakta om Space & Place Älvdalen

  • Ett dansresidens där professionella konstnärer, arrangörer och nyfikna invånare ger sig ut på ett konstnärligt äventyr med okänd destination.
  • Residenset sker under fyra veckor i maj och juni 2023.
  • Camille Prieux och Daniella Eriksson valdes ut bland flera sökande efter en öppen utlysning.

För mer information
Kontakta Elin Gabrielsson, en av de konstnärliga projektledarna

070-814 22 79

elin.gabrielsson@alvdalen.se

Foton hittar ni pressrummet