Kommande

Jekyll vs Hyde

I en nära framtid råder äntligen lag, ordning och disciplin. Men det viskas om en monstruös gestalt på stadens dimmiga gator. En fruktansvärd, gåtfull individ vid namn Mr Hyde som skapar kaos var han än går. Privatdetektiven Jekyll får i uppdrag att hitta honom, men han inser snart att svaret på gåtan kanske har mer med honom själv att göra än han är bekväm med. Är Mr Hyde en avvikande psykopat som måste bekämpas, eller en oundviklig del av oss alla? Behöver vi rentav vårt inre monster ibland?
En thrillerföreställning för mellanstadiet som vänder och vrider på frågan om människans undertryckta sidor och sociala masker.

Jekyll vs Hyde är en spännande, atmosfärisk och mörkt poetisk berättelse inspirerad av Robert Louis Stevensons skräckklassiker Dr Jekyll och Mr Hyde. Bakom dramatiseringen står Gustav Tegby, en av Sveriges mest uppskattade dramatiker som skrivit ett tjugotal pjäser och som spelats på en mängd olika teatrar både i Sverige och utomlands. Hans romandebut Beröringen hyllades unisont av kritikerna och nominerades till Norrlands litteraturpris och han är också en av författarna bakom radioserierna Marvinter och De dödas röster.

Manus av Gustav Tegby, regisserad av Rikard Lekander
Ett samarbete med Örebro Teater.

Spelas för mellanstadiet och offentlig publik våren 2022

Vasa

2020–2021 är det 500 år sedan Gustav Vasa flydde undan dansk fångenskap och begav sig till Dalarna för att, efter Stockholms blodbad, försöka få dalkarlarnas hjälp. Gustav Vasa blir en av flera upprorsledare i det krig som befriade Sverige från förtrycket av Danmarks ”Kristian Tyrann” och därmed skapade självständighet från Kalmarunionen. Gustav Vasa blev kung över Sverige 1523–1560 och anses vara den som grundade den moderna nationalstaten Sverige.
Gustav Vasa är en uppsättning, fritt efter Strindbergs text, med sex skådespelare som dansar, sjunger och navigerar sig genom demokrati- och strukturbegrepp. Hur ser världens behov av landsfäder ut idag? Vilken typ av maktstyre föredrar vi och vilka beteenden och medel rättfärdigar vi för att åtnjuta den ”frihet” som står så högt i kurs i vår tid?

Fritt efter August Strindbergs Gustav Vasa
Regi, bearbetning och scenografi Anna Pettersson

Återkommer på repertoaren våren 2022