Kommande

Andra sidan

Av Talajeh Nasiri
Regi Patrik Pettersson

I en värld som håller på att förgöras av vatten föroreningar översvämningar, bränder och katastrofer finns en stad som överlevt. En plats där folk kunnat stanna kvar, där folk sökt tillflykt och räddning. Där blir det allt svårare att överleva. Fågelsången tystnar, strömavbrotten blir fler, tillvaron blir hårdare och människorna blir allt mer desperata när deras existens hotas. Konflikterna och våldet mellan nord och syd, mellan de som stannat och de som kommit, eskalerar.
I en stad där inget längre växer, utom rykten, frustration, motsättningar, oro och rädsla, där såddes ett frö av gemenskap. På förbjuden mark, mellan två som gick över gränsen.
Andra sidan är en saga om en parallell värld och tid. En berättelse om förändring, skuld och ansvar, om drömmar, mod och stolthet, om makt och offer. Om en samhällelig kris och om det arv av konsekvenser en generations beslut lämnar till de efterkommande.

.Andra sidan är första produktionen inom utvecklingsprojektet Stad och land – i Dalarna och världen.

Rekommenderas från 12 år

Premiär 4 juni på Folkets Park utescen  i Borlänge

Gustav Vasa

Fritt efter August Strindbergs text, i bearbetning och regi av Anna Pettersson.

2020–2021 är det 500 år sedan Gustav Vasa flydde undan dansk fångenskap och begav sig till Dalarna för att bli en av flera upprorsledare i det krig som befriade Sverige från förtrycket av Danmarks ”Kristian Tyrann”. Gustav Vasa blev kung över Sverige 1523–1560 och anses vara den som grundade den moderna nationalstaten Sverige. Gustav Vasa är en uppsättning, fritt efter Strindbergs text, med fem skådespelare som dansar, sjunger och navigerar sig genom demokrati- och strukturbegrepp. Hur ser världens behov av landsfäder ut idag? Vilken typ av maktstyre föredrar vi och vilka beteenden och medel rättfärdigar vi för att åtnjuta den ”frihet” som står så högt i kurs i vår tid? Varmt välkomna att följa sagan, myten och analysen av en av Sveriges mest upphöjda ledargestalter.

Premiär 24 oktober

 

Flickan, mamman och soporna

Av Erik Uddenberg, efter en bok av Suzanne Osten
Regi Lisa Hugoson.

Att det finns någon vuxen, en förälder, som vågar och orkar ställa frågor, se och agera – det borde vara en självklarhet i alla barns vardag. Men vad händer när det inte är så? En berättelse som tar den unga publiken på allvar och som på riktigt, genom konsten, vågar prata om det som faktiskt sker i många barns liv men som många vuxna väjer för. En berättelse om familjehemligheter, psykisk ohälsa, skam, utanförskap och att som barn behöva vara förälder till sin förälder. Om en beroendeställning där barnet betalar priset.

Premiär 20 oktober

Cirkus Cirkör – Bloom

I Cirkus Cirkörs nya föreställning bjuds du in till en värld full av blommor, klassisk musik och enastående cirkus. Ensemblen vill göra världen till en gladare plats genom att sammanföra glädje, rädsla och risker med grundliga förberedelser.

8-11 oktober