Kommande

Den fule

Spelas våren 2023 i Falun och på turné i Dalarna

Manus MARIUS VON MAYENBURG
Regi NINA RUDAWSKI
Scenografi och kostym ANNA DOLATA
Medverkande SUSANNE HELLSTRÖM, MALA KYNDEL, PATRIK PETTERSSON, JOEL TORSTENSSON

Lette är en man i sina bästa år. Han är framgångsrik, kompetent och lyckligt gift med sitt livs kärlek. Men en dag när hans chef vägrar låta honom resa till den otroligt prestigefyllda tech-konferensen för att presentera sitt senaste patent, får Lette plötsligt reda på̊ en obekväm sanning – han är i själva verket oerhört ful. Så ful att han omöjligtvis kan tänkas sälja varan han uppfunnit! Trots sin frus avrådan, stora kostnader och helt utan garantier på̊ resultat låter han plastikoperera sig. Han får ett helt nytt ansikte – ett extremt attraktivt sådant – och från den dagen är inget som förr.

Den fule av Marius von Mayenburg är en skruvad, absurd komedi, en modern saga för vuxna om vår tids personliga kapitalism. Jaget har blivit till en vara, skönhet till marknadsföring, personliga berättelser till säljpotential. Hur gör man för att inte förlora sig själv, i en värld där vi måste vara strategiska med vilka vi är? Våra utseenden, våra personligheter, vad vi kommunicerar online – allt för att bli framgångsrika och älskade. Vad blir kvar av den vi en gång var, när vi har finslipat vår image, kuraterat våra utseenden och fulländat instagramfeedens säljpotential?

 

Det jag bara vågar drömma om

Spelas våren 2023 för åk 4-6 i Falun och på turné i Dalarna

Manus CAMILLA BLOMQVIST
Regi SOFI OREM SKOGLUND
Scenografi och kostym MAJA DÖBLING
Musik SAFOURA SAFAVI
Medverkande JAKOB BLADH, ANNA GRANQUIST, MYRA NEANDER m.fl
Dramapedagog MALIN BYMAN

Det är kvällen innan skolavslutningen. Snart går Pinnen, Darya, Kevin och Stig ut sexan och i höst börjar högstadiet, tonåren och resten av livet. I skolan pågår festen med stort F, drömdiscot, det allra sista partyt i sexan. Det är också sista chansen att säga det som aldrig sagts och göra det som aldrig gjorts. Att bekänna sin kärlek, säga ifrån, bara strunta i allt, eller göra sin röst hörd. Alla
är där. Alla utom Pinnen.

Det jag bara vågar drömma om utspelar sig under de sista dagarna av sexan och det traditionsenliga skoldiscot. Men vad ska hända nu? De kommande tonåren ligger som en okänd dimma framför en och vad vill man egentligen? Vad drömmer jag om? Och hur ska det gå för oss alla? Vågar jag visa vem jag är och vad jag drömmer för mina klasskamrater? Vad är verkligt och vad finns bara i mitt eget huvud?

Det jag bara vågar drömma om är en fiktiv berättelse men har skrivits med inspiration av insamlade drömmar från mellanstadiebarn. Berättelsen har en drömsk ton där fantasi och verklighet flyter ihop, befriad från vuxnas perspektiv och tar helt sin utgångspunkt i barnen.

 

Jag gillar Siv

Spelas för förskola-åk 3 i februari, september och oktober 2023 i Falun och på turné i Dalarna.

Efter barnboken Jag gillar Stig av EVA LINDSTRÖM
Dramatisering ÅSA EKBERG
Regi SUSANNE HELLSTRÖM
Scenografi GUNNAR EKMAN
Medverkande ÅSA EKBERG och två musiker

Jag gillar Siv är en berättelse om vänskap och svartsjuka. Om när man leker två och det kommer en tredje. Hur blir det då?
Pjäsen baseras på boken Jag gillar Stig av Eva Lindström – en flerfaldigt prisbelönad bilderboksskapare som tilldelades ALMA-priset 2022. Föreställningen framförs av en skådespelare och två musiker, som bjuder publiken på en historia berättad till ett stycke klassisk musik (Passacaglia av Handel/Halvorsen).

En samproduktion av Dalateatern och Musik i Dalarna.

 

Dalateatern och Musik i Dalarna presenterar

Cabaret

Willkommen, bienvenue, welcome! Efter succéerna med Spelman på taket, Oliver! och Sweeney Todd kommer ett nytt storslaget samarbete från Dalateatern och Musik i Dalarna. Cabaret kommer att uppföras på Magasinet i Falun hösten 2023 med teaterchef Daniel Rylander som regissör. Josef Rhedin är musikalisk ledare och dirigent, musiken framförs av Dalasinfoniettan.

Cabaret utspelar sig 1930 i Berlin. Tyskland var vid tiden märkt av åratal av ekonomiska problem och den sociala oron var stor. På gatorna bedrevs våldsamma politiska kampanjer både från kommunister och nazister. Samtidigt var Berlin en tummelplats för Europas avantgarde och alternativa livsstilar där drömmar om att få leva ut sitt inre går sida vid sida med våldsamma politiska demonstrationer.

Cabaret bygger på Christopher Isherwoods roman ”Farväl till Berlin” från 1939 och musikalen av Joe Masterhoff, Fred Ebb och John Kander fick sin urpremiär på Broadway 1966. 1972 kom den uppmärksammade filmversionen med Liza Minelli som den drömmande nattklubbssångerskan Sally Bowles.

Cabaret har premiär 23 september 2023 på Magasinet i Falun.