Kommande

HÖSTEN 2021

Ålevangeliet

En vacker, rörande, humoristisk och existentialistisk pjäs om att försöka hitta hem. Vem är jag? Vart är jag på väg? Vart kommer jag ifrån? Sökandet efter ens ursprung.
Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa?
En berättelse om världens mest gåtfulla fisk ​som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta.
Det är också berättelsen om författaren Patrik och hans pappa och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.
Ålens varande blir här, i full kraft, en spegling av människan och den jord vi lever på.

Dramatikern och regissören Pelle Öhlund kommer här tillbaka till Dalateatern efter succén med ​Det röda trädet​ .

 

Vasa återkommer på repertoaren våren 2022!

Vasa hade premiär 24 oktober 2020. Men p.g.a. restriktioner med anledning av pandemin blev alla föreställningar i november-december samt våren 2021 inställda. Den kommer tillbaka våren 2022. Mer information kommer.

2020–2021 är det 500 år sedan Gustav Vasa flydde undan dansk fångenskap och begav sig till Dalarna för att, efter Stockholms blodbad, försöka få dalkarlarnas hjälp. Gustav Vasa blir en av flera upprorsledare i det krig som befriade Sverige från förtrycket av Danmarks ”Kristian Tyrann” och därmed skapade självständighet från Kalmarunionen. Gustav Vasa blev kung över Sverige 1523–1560 och anses vara den som grundade den moderna nationalstaten Sverige.
Gustav Vasa är en uppsättning, fritt efter Strindbergs text, med sex skådespelare som dansar, sjunger och navigerar sig genom demokrati- och strukturbegrepp. Hur ser världens behov av landsfäder ut idag? Vilken typ av maktstyre föredrar vi och vilka beteenden och medel rättfärdigar vi för att åtnjuta den ”frihet” som står så högt i kurs i vår tid?