VERPETE

Virvlar i vårt län

Dalateatern besöker fyra orter i Dalarna med en kvartett

7 feb RÄTTVIK
8 feb ORSA
9 feb IDRE
12 feb SMEDJEBACKEN

I Vērpete väver den svensk-lettiska duon Erik Eriksson och Krišjānis Sants samman rummet, musiken och publiken i en intensivt virvlande dans av motvikt och tillit. Publiken bjuds in till en värld där själva känslan av tid och rum tycks förändras och lösas upp genom dansens rörelser och rotationer. Mārtiņš Miļevskis (vibraphone) och Rihards Lībietis (gitarr) följer och utmanar dansarnas uthållighet såväl som känsla för lyhört lyssnade till musiken, varandras rörelser och publikens närvaro.

Föreställningen växte fram ur ett intresse för de gemensamma koder, mönster och strukturer som genomsyrar traditionell lettisk och svensk dans, musik, sång och konsthantverk; Ett intresse för vad dessa mönster och principer som vävt samman människors gemenskap genom århundraden kan uttrycka när de förkroppsligas idag, utan att representera vad vi idag tror att de varit i det förflutna.

ERIK ERIKSSON

Dansaren och koreografen Erik Eriksson är ursprungligen ifrån Karlstad, arbetar runt om i Europa, men har kommit att bli ett allt mer välbekant ansikte i Dalarnas danssammanhang. Passionerat arbetar han med musik, scenografi och scenrum som danspartners för att låta publiken ta del av dansens känsla; förnimmelsen av luftens rörelse mot huden och känslan av virvlande rotation, anspänning och avslappning i hela kroppen.

Krišjānis Sants

Den lettländske dansaren, koreografen och scenografen Krišjānis Sants arbetar framför allt i äldre byggnader i övergångsfasen mellan industriellt bruk och ombyggnation. Hans arbete utmärks av noggrann observation av och lyssnande till de rum han arbetar i. I dessa rum väver han samman dansen, dansare, rummet och publiken i en sömlös väv av drömlikt meditativa upplevelser som hämtar inspiration ifrån lettländsk folklore, dans och musik.

Mārtiņš Miļevskis

Precision, finstämd känsla och vibrerande atmosfär utmärker den lettländske slagverkaren Mārtiņš Miļevskis repertoar som inkluderar allt mellan det populära lettiska rockbandet Astro’n’out, dånande folkmusik i gruppen Auļi, The Brass Orchestra Riga och Rigas symfoniorkester.

Rihards Lībieti

Rihards Lībietis en av Lettlands mest välkända gitarrister. Mestadels autodidakt spelar han ett brett spektrum av musikstilar – från rock och blues till flamenco, electronica och Aucoustic fingerstyle guitarr. Utöver sin karriär som solist och medlem i banden ”RYGA” och ”The Blues Barbers”, samarbetar han också flitigt med artister inom dans, teater och scenkonst.

7 februari Rättvik Biljetter
Samarrangemang med Folkmusikens hus Rättvik

8 februari Orsa Biljettinfo meddelas senare
Samarrangemang med Orsa Kulturhus

9 februari Idre Idre Turistbyrå 072-2406095 info@visitnorradalarna.se
Samarrangemang med Idre Kulturhus

12 februari Smedjebacken Biljetter
Samarrangemang med Konsthall Meken Smedjebacken