SKANDALEN IDA BÄCKMANN

KULTURSOPPA 26 MAJ, DALATEATERN

Ida Bäckmann skapade kaos var hon än drog fram. Här kommer hon tillbaka och berättar SIN sanning!

Ida Bäckmann var författare, lärare och journalist men är idag kanske mest känd för sina relationer till två litterära tungviktare. Ida ville gifta sig med Gustaf Fröding och brevväxlade med Selma Lagerlöf i flera decennier. I båda förhållandena beskrivs hon av eftervärlden som parasit, som ”en kvarnsten runt snillens halsar”.

Ida var en mycket komplex kvinna. Helt okänslig i vissa situationer – stridslysten, egoistisk, svartsjuk, snål och sägs ha stalkat Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding. Samtidigt var hon påläst, humoristisk, modig, driftig och generös.

Hennes reportage blir mycket populära med en blandning av både spänning och humor. Hon trotsar alla regler, klampar på.
Ida Bäckmann var på väg att bli en mycket framgångsrik och välkänd journalist. 1911 förändrades allt!

Efter uppmuntran från Selma Lagerlöf skriver Ida en bok om sin nära vänskap med Gustaf Fröding. Boken blir en riksskandal. Ida blir totalt utfrusen och utsätts för en hatkampanj. Beskrivs som mytoman, stalker, psykopat, frigid och vampyr. Efter Selmas Lagerlöfs död skriver Ida ännu en biografi, då om sin mångåriga vänskap med Selma. Denna bok blir en minst lika stor skandal!

Det går inte att göra bättre. Helt outstanding. Fantastiskt gestaltat – träffar rakt in. Imponerande!/Lena Falch-Andersen, Kristinehamn

Professionalismen och precisionen gör att man snudd på blir svimfärdig. Anna-Lena Hemström gestaltar Ida Bäckmann med en fascinerande närvaro och ett engagemang som är gripande. Det är svårslaget, det är en stor föreställning i det lilla formatet. /Christer Åhström, Segeltorps Kulturförening”

https://vimeo.com/662565075