På andra sidan Swede Hollow

Musikteater av Malin Foxdal, Anders Nygårds och Magnus Zetterlund

Sverige 1917.
Första världskriget pågår och svälten är så stor att det utbryter hungerstrejker och protestmarscher i hela landet.
I spetsen går kvinnorna. I mer än två decennier har de kämpat för sin rösträtt och nu är allt på randen till genombrott.
Elvira och Ewald är i tjugoårsåldern, båda inflyttade från Dalarna till Stockholm och politiskt engagerade. Tillsammans kämpar de för ett mer jämlikt samhälle, men efter upprepade arresteringar bestämmer sig Ewald för att emigrera. Framtiden finns i Amerika! Där råder yttrandefrihet och religionsfrihet, där är var man sin egen lyckas smed.

Men båda möter en helt annan verklighet.
De hamnar i Swede Hollow i St Paul, Minnesota. Där står svenskar längst ned på samhällsstegen.
”Svenskar är dumma, smutsiga, lata, har konstiga traditioner och är mindre vita än andra européer.”

Vad händer med en människa som möts av fördomar?
En historia om när svenskarna befann sig på andra sidan, när ”vi” var ”dom”.
Observera att ev reserverade biljetter måste hämtas ut senast 30 minuter före föreställningens början.

Titta på trailern här

Ladda ner pressbilder här

Teater och mat

Teatersalongen i Falun är förvandlad till en mysig café där du kan sitta och njuta av en läcker delikatess med ett glas vin eller öl, eller ta en fika (köps på plats) medan du väntar på att föreställningen ska börja. Maten kostar 99:- och bokas i samtidigt som dina teaterbiljetter eller senast kl. 16 dagen innan föreställningarna. Serveringen öppnar 45 min före föreställningen.

 

Föreläsning med Ola Larsmo

15 nov efter föreställningen ca 20.15 och 45 min framåt. Föreläsningen följer direkt efter kvällens föreställning och biljett köps separat

Ola Larsmo debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren. Han har givit ut ett flertal romaner och essäböcker samt novellsamlingen Stumheten (1991). Hans senare romaner utspelar sig ofta i historisk miljö med dokumentära inslag, bland andra Maroonberget (1996) och Swede Hollow (2016). Vid sidan av sitt författarskap är han verksam som kulturjournalist och samhällsdebattör i bland annat Dagens Nyheter.

Swede Hollow, en roman skriven 2016 handlar om svenska invandrare som bosätter sig i området Swede Hollow i Saint Paul, Minnesota, och deras kamp för att skapa ett nytt och bättre liv för sig och sina barn. Det är en skönlitterär bok som bottnar i Larsmos efterforskningar kring Swede Hollow.