ÖDESMÄRKT

Ett närmast ospelat hundraårigt verk. En välskriven, modern och spännande pjäs, som ansågs för radikal för sin tid. Det är dags för publiken att möta Ödesmärkt.

Den pojke som Anders räddat från rännstenen i Paris håller nu på att växa upp till en ung man. Anders har vigt sitt liv åt att Daniel ska lära sig svenska och arbeta vid orkestern. Men när systerdottern och den unge fransosen fattar tycke för varandra börjar svartsjukan gro på den idylliska gården. Är Anders goda handling verkligen altruistisk, eller har något mer än faderskänslor för den unge Daniel börjat värka i honom? 

Ödesmärkt skrevs för hundra år sedan men har aldrig spelats på en svensk institutionsteater. När den gavs ut 1923 beskrevs den som ”skandalös” och ”pervers” och detta stycke svensk queerhistoria föll i glömska. Språket, rollfigurerna och tematiken i Ödesmärkt går att jämföra med August Strindbergs moderna och vågade dramer. Inte konstigt att Karin, dotter till August, också skrev dramatik som ansågs för radikal för sin tid. Tyvärr också typiskt att hon som kvinnlig dramatiker förbisågs och hamnade i sin faders skugga. Det är äntligen dags att rikta blickarna mot Karin Smirnoff.

"En välgjord dramatisering av Karin Smirnoffs "Ödesmärkt"... Att Nyström har tagit sig an Smirnoffs verk ska han ha en eloge för." "Patrik Pettersson gör rollen som Anders med bravur. ... Den unga och sårbara Daniel ... spelas briljant av Oliver Andersson som även utnyttjar sitt kroppsspråk till fullo." "Det är ett välspelat och genomtänkt drama, där även dekorens små detaljer spelar en stor roll. ...de humoristiska inslagen drog ner skrattsalvor och spontana applåder." /Falu-Kuriren
"… vi får beskåda en mycket stark rollprestation av Patrik Pettersson som verkligen går i bitar mitt framför våra ögon." /Dala-Demokraten
FÖRHANDSPRESS

Ödesmärkt är en av höstens tre föreställningar att se fram emot enligt SvD i Scenhöst 2022: Sceniska höjdpunkter att se fram emot!

”Stoppad ”pervers” pjäs ska nu spelas i Falun” Lyssna på intervjun med regissör Daniel Nyström i P4 Dalarna 28 sept.

”Dalateatern sätter upp skandalpjäsen”  Läs förhandsartikeln i Dalarnas Tidningar 5 okt

”Djärvt queerdrama sätts upp på Dalateatern”   Läs förhandsartikeln i Dalademokraten 7 okt

 

Sista föreställningen 4 dec Stockholm, Årsta Biljetter