Joe Hill – människan, myten, musiken

Fredag 24 januari 12.00

Journalisten Ulf Lundén intervjuar Göran Greider om hans bok "Städerna som minns Joe Hill – En svensk-amerikansk historia". Caroline Rendahl och Joel Torstensson framför sånger av och kring Joe Hill.

Få svenskar har gett så starkt avtryck i amerikansk historia, litteratur och folkmusik som Joe Hill. Han föddes som Joel Emanuel Hägglund i Gävle i en starkt religiös familj och emigrerade till USA 1902. Tio år senare var han en känd protestsångare och svartlistad fackföreningsaktivist. Efter en mycket omtvistad rättsprocess avrättades han 1915 mot sitt nekande för ett dubbelmord i Salt Lake City, men har kallats The Man Who Never Died (Mannen som aldrig dog). Vem var han? Journalisten Ulf Lundén intervjuar Göran Greider om hans bok Städerna som minns Joe Hill – En svensk-amerikansk historia. Caroline Rendahl och Joel Torstensson framför sånger av och kring Joe Hill.

Om boken: Joe Hill lämnade mycket få konkreta ledtrådar till sig själv och lever istället vidare som just myt och en sorts yta att fantisera på. Precis det gör Göran Greider i sin bok. Och han gör det på ett konkret, intagande och starkt politiskt vis./ Göteborgs-Posten