Jag hörde en sång på en stjärna en gång

INSTÄLLD pga. sjukdom Fredag 20 mars 12.00. Vi beklagar detta.I hundra år har vi älskat Dan Anderssons dikter, det var först efter sin död han blev riktigt uppskattad. Det är ett hundraårsjubileum att fira, att sörja och framför allt hylla. Följ med oss på färden mot den stjärna där sången hörs som bäst.

”Göte, slå lite vatten i färgen så den håller sig tills jag kommer tillbaks”, ropade han från grinden och slängde sig upp på cykeln, borta var han. BORTA VAR HAN!
Det här har min pappa berättat.
Göte var min äldsta farbror, han var då 15 år, min pappa Börje var 7 år. Året var 1920. Han som försvann på cykeln var Dan Andersson.
Han kom aldrig tillbaks till renoveringen av den lilla stugan på Norgrens gård på Gonäsheden. Han förgiftades och dog på Hotell Hellman i huvudstaden natten mellan den 15 och 16 september. ”Fru Dan”, Olga Andersson, fick flytta in ensam, utan sin poet. I den lilla stugan levde sorgen men så småningom flyttade även glädjen in. Lilla Monika föddes sex månader senare och växte upp med de åtta Norgrensungarna. Nu är alla borta men berättelserna finns kvar. Och kvar är också den gamla stugan.
/Maria Norgren

Men jag hörde en sång på en stjärna en gång, som jag minns en smul av än,
det var sången om pinan av världarnas synd och om Herren av himmelen.
Men en stjärnornas sångare sade mäj att det där var en jordisk sång,
som en ängel lärt för övnings skull när han hämtat en själ en gång.
Ur dikten Gillet på vinden

Pajso gör egna tonsättningar av Dan Anderssons poesi. Med sin speciella ton har man lockat fram en ny lyssning av diktarens texter. Pajso är namnet på det lekfulla vattendrag som rinner genom Dan Anderssons finnmark i södra Dalarna.
Mats Himmelstrands sång och gitarrspel för fram berättandet i Dan Anderssons poesi till spännande sagor. Musiken rör sig runt visa, pop och blues. Maria Norgrens direkta tilltal ger alla ett utrymme för personliga tolkningar av diktarens texter, texter som bärs fram av musiken både i sång och i tal.