Jag är en ö

KULTURSOPPA 23 APRIL - INSTÄLLT, återkommer den 6 maj 2022

Ett visprogram om ensamhet. Och om längtan efter att höra till.

En man hittas död i sin lägenhet. Radion står på. Räkningarna har betalats på autogiro. Det har gått tre år, men ingen har märkt att han har försvunnit.
Det sägs att vi svenskar är ensammast i världen. Att vi i högre utsträckning än andra bor, lever och dör i våra singelhushåll. Det sägs också att det är farligare att vara ofrivilligt ensam än att röka femton cigaretter om dagen.

Jag är en ö är ett visprogram som handlar om ensamheten, den faktiska och den existentiella och om längtan efter att höra till. Med humor och allvar sjunger Elin Callmer eget material och tolkar andras.

Det är hon som hoppas att hemtjänstpersonalen ska stanna en liten stund till och hinna ta en kopp kaffe med henne, det är han som jobbar övertid för att slippa gå hem till sin tomma lägenhet, det är hon som städar golven på kontoret men som ingen bryr sig om att hälsa på, han som slutat gå till kyrkan för att han känner sig övergiven av gud och hon som står i baren och önskar att någon, vem som helst, skulle vilja ligga med henne.

Varför är ensamheten så skamfylld, obekväm och smärtsam? Varför blir människor öar?

 

 

Det är tre ackord och texter på svenska. Raka och ibland brutalt ärliga på ett sådant sätt få artister törs vara idag. Personligt och politiskt på ett vackert sätt där inga detaljer göms undan

– Tidningen Arbetaren om Elin Callmers album Frustration 2020