GROOVE

Sydafrikanskt Groove – ett internationellt dansresidens och en unik möjlighet att se en föreställning växa fram

Dansaren och koreografen Mari Raudsepp har slagit sig samman med dansarna Yolanda Joja, Malondy Msomi och Thobeka Maphumulo från Durban i Sydafrika. Projektet startade under vintern 2022 i Durban och är nu inne i sin slutfas. Publiken erbjuds en exklusiv möjlighet att få en inblick i ett unikt internationellt danssamarbete 5 september i Orsa och 14 september i Säter. Under residensperioden ger dansarna workshops för högstadieelever, samt en offentlig workshop 13 september kl. 17.00 i Säter.

”Det känns som om vi tar världen till Säter! Att vara värd för detta residens och låta vår publik få uppleva danstilen House och dess subkulturer som fläktar ända från Durban i Sydafrika gör att kan vi erbjuda något alldeles unikt.”
– Sofia Ylinen, kultursekreterare Säters kommun

Mari fann sitt livsprojekt i Sydafrika

Mari Raudsepp, koreograf och dansare har under flera år rest och dansat på olika battles inom street-dans runt om i världen. Mötet med dansare i Durban blev utgångspunkten för projektet Groove.

”För mig personligen har housedansen och musiken fått mig att känna att jag har access till en annan värld. Klubben har varit en plats där jag får utlopp att uttrycka mig och uppleva en annan dimension av verkligheten. En plats där jag känner att jag lever i något med hela min existens.”
– Mari Raudsepp, koreograf, dansare och konstnärlig ledare för Groove

I Sydafrika fann hon en stil och samarbetspartners som hon ville ha med i en föreställning. Det kommande verket Groove utgår ifrån dels house, en stil inom streetdans och ifrån Gqomdans, en relativt ny dansgenre från Durban, Sydafrika. Gqom är en subkultur och musikstil som har exploderat i Durban som en av de största musikgenrerna i Sydafrika. Gqom musik har, som housemusik, också gett upphov till en ny dansstil – Gqomdans även kallat Bhenga.

Idén till projektet Groove är att utforska groovet och andan inom Gqom. Syftet med residenset är att tillsammans med dansare från Durban lyfta denna speciella genre inom dansen samt skapa möten. Verket Groove arbetar med repetitioner, rumsförflyttningar och olika fysiska kvalitéer. Kärnan är hämtad ur house- och bhengadansens ursprungliga uttryck och form. Inom det konceptet får varje dansare blomma ut, ha sin individuella prägel och vara en stark karaktär. Groove handlar om att vara sig själv och tillåta sig connecta med musiken, jaget och kollektivet.

Tid och plats

Groove – öppen visning: Orsa Konsthall 5 september kl. 18.30 (fri entré, ingen förbokning krävs)
Groove – öppen visning: Säters Folkets Hus 14 september kl. 18.30 (biljettinformation, samt information om offentlig workshop: www.sater.se/evenemang/groove/)

Mari Raudsepp, konstnärlig ledare för projektet

Mari Raudsepp arbetar som dansare, koreograf och danspedagog och är utbildad vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm (2016). Mari har vidareutbildad sig på b.la Broadway Dance Center, New York och Ecole des Sable, Senegal. Hon tillhör danskollektivet ”De La Vibe” och undervisar i dansstilen house både internationellt och nationellt.

Sydafrikanska dansare & kollektiv koreografi

Yolanda Joja, Malondy Msomi och Thobeka Maphumulo arbetar som dansare i Sydafrika med staden Durban som utgångspunkt. Alla tre är specialiserade på stilen Gqom och uppträder i olika konstellationer.