Frida Uhl

Fredag 18 december 12.00

INSTÄLLD PGA DE NYA LOKALA RESTRIKTIONERNA

Frida Uhl var en konstnär och en hårt arbetande teater- och konstkritiker, idag mera känd för att vara ”Strindbergs andra hustru”

Från klosterskola till Cabaré-scenerna; Iförd sin exklusiva leopardpäls förflyttade sig Frida Uhl mellan Paris, London, New York och Berlin. Hennes liv var kantat av skandaler och halsbrytande projekt.Hon hävdade kvinnans rätt till sexuell frigjordhet och intellektuellt skarpsinne. Inom scenkonsten var hon en pionjär med fingertoppskänsla för de nya strömningarna. Hon startade Cabaré-scener och skapade nätverk för konstnärer, artister och näringsidkare. Hon översatte sina älskares texter till flera olika språk och skapade arbetstillfällen för dem runt om i världen. I slutet av sitt liv flyttar hon till USA där hon håller föreläsningar om August Strindberg och där hon upptäcker det allra senaste nya mediet: – filmen!

Frida Uhl var en konstnär och en hårt arbetande teater och konstkritiker, idag mera känd för att vara  ”Strindbergs andra hustru” än för det arbete hon gjort för den moderna litteraturen och kulturlivet. Hon är en av många bortglömda yrkeskvinnor som arbetade hårt för den konstnärliga friheten och mot censuren av allt som då ansågs vara moraliskt förkastligt.

Genom att dramatisera delar ur Fridas liv tagna från hennes egna anteckningar, brev och texter vill vi belysa hennes enastående arbete, hennes mod och hur hon visar riktningen för oss mot förnyelse och utveckling, in i framtiden.

... en icke-realistisk spelstil som talar med publiken och fyller scenen med en intelligent humor som bubblar av uppror mot alla konventioner. SvD
Trygghetsanpassningar och reservation för ändringar – läs mer om särskilda förutsättningar för ditt teaterbesök, med anledning av coronapandemin här.