Den itusågade damen

Detta är berättelsen om systrarna Rose och Helmy Winberg och hur livet gestaltade sig för dem från 1940-talet fram till 1970-talet.

Om den ena sa man: ”Den flickan har ett gott huvud, hon kommer säkert att gå långt!” Om den andra var det somliga som mena ”Det hon inte har i huvudet, det får hon vackert ha i bena!” Vem gick längst? Vem, ja vem? Observera mitt herrskap nu vad som klöv den stackars damen mitt itu!

Systrarna uppfostras av sin mormor, ägarinnan till ett pensionat en småstad i norra Sverige. Deras mamma reser landet runt som demonstratris och är frånvarande under flickornas uppväxt. Mormor, mamman och skolan värderar och favoriserar systrarna på olika, sätt, sätter den enas begåvning och förmåga högre än den andras. Något vi känner igen även i vår tid.

Den itusågade damen

Hur går det då för Helmy och Rose? Blir deras liv det de önskade och ville? Idag i vår tid handlar det mycket om att ”lyckas i livet. Vad är egentligen att ”lyckas”? Med detaljrikedom och lustfyllda språkminnen, med drastisk humor, musik, poesi och svärta upplever vi ett Sverige under 40 år.