Dansresidens med Tove Skeidsvoll

Dansaren och koreografen Tove Skeidsvoll har residens på Dalateatern. Andra visningen av arbetsprocessen den 18/11 kl 18.00. 

Den första publika träffen 9 nov utgick ifrån vad Tove tar med sig in; fragment som kan sättas samman, plockas isär, återbesökas, ropas mot framtiden och låta färgas av vår tid idag. Den andra träffen utgår även ifrån vad som utvecklats och förändrats under residensets gång. Båda träffarna innehåller något som delas tillsammans i en publik händelse samt en del då Tove berättar om arbetet i ett öppet samtal med publiken. Visningen är gratis men föranmälan krävs. Boka plats via länken nedan. Antalet platser är begränsat.

Under residenset kommer Tove att ha en parallell process med kompositören och kontrabasisten Johannes Burström, som hon samarbetat med ett flertal gånger. I sitt arbete söker Johannes kopplingar mellan teknologi och fysikalitet, och hur digitala bearbetningar kan förändra och expandera en fysisk upplevelse. Det har tagit form i en digital, feedbackbaserad modifikation av kontrabasen, ett instrument som nu är del i en undersökning i att skapa musik utifrån stadens resonanser, rörelser och rytm.

Det är otroligt fint att få besöka Dalateatern genom detta dansresidens. Att få möjlighet till en plats och en tid att låta tankar och rörelser klinga, säger Tove Skeidsvoll.
Hon är dansare och koreograf med utbildning från Balettakademien i Stockholm. Just nu går hon nu en master i fine arts inom koreografi, Nya Performativa Praktiker, på Stockholms Konstnärliga Högskola. Tove kommer genom residenset följa sitt intresse och arbeta med fragment och delar som kan sättas samman, plockas isär, återbesökas, ropas mot framtiden och låta färgas av vår tid idag. Noggrann komposition, intuition, uppmärksamhet och omfång i tid och geografi är några element som präglar hennes arbete.

Tove arbetar i skalan mellan små, intima scenföreställningar till storskaliga konsert- och filmproduktioner. I sin praktik utgår hon från tematisk research och konstnärligt utforskande möten, som genom fysikalitet, sinnlighet och intuition leder in i koreografi. Hon arbetar ofta i kollaborativa processer, och är intresserad av att skapa i relation, vilket har lett till många scenproduktioner och gett en tvärkonstnärlig spännvidd mot film, musik, arkitektur och design. De senaste årens arbete är påverkat av ett intresse för ekologi och möjligheter inom planetär hållbarhet, och hur dessa frågor kan påverkas av, omsättas i och vara koreografi. Tove är konstnärlig ledare för Nomodaco – Northern Movement Dance Company – tillsammans med Carolina Bäckman. Här har hon senast utarbetat idé och koreografi till Mikro Makro, en föreställning i samproduktion med NorrlandsOperan och ZebraDans i Stockholm. Hon är koreograf, dansare och medregissör i den internationellt prisbelönta dansfilmen Outside in som producerats av NorrlandsOperan i Umeå och är Associate Choreographer till långfilmen Midsommar samt koreograf till långfilmen Sameblod, i båda dessa är hon även en av skådespelarna.

Outside in – trailer