BRUS

URPREMIÄR OKTOBER 2022

Det är valår. Ett av de stora partierna har bestämt sig för att göra en #takeoverturné runtom i landet, där de lottar ut en #takeovertorsdag på partiets Instagram. De ska bli down with the kids i de landsorter där ungdomarna känner sig bortglömda, försakade och revanschlystna #DetBortGlömdaSverige kallar dom projektet och uppgiften är att elever runt hela Sverige ska få hålla tal om #DetBortglömdaSverige för att vinna takeovern.
I den bortglömda staden Borlänge satsar skolan stort på demokratiprojekt för högstadiet. Anton går i åttan och hans morsa har precis fått sparken när bruket i Sveriges fulaste stad lades ner. Han har svårt att hitta vänner men när hans lärare förflyttar honom till särgruppen Ängsklockan träffar han Daniel. Daniel pratar om stolthet, nation och gemenskap och om att inte ta skit bara för att man vuxit upp i skit. Om att försvara sin morsas heder. Han presenterar även Anton för sin äldre kusin som genast ser Antons potential. När #takeoverturnén utannonseras arbetar de ihop ett förslag som Anton presenterar. Anton väljs ut av det (populistiska) partiet för bästa historia om #DetBortglömdaSverige. I samma stund inser de att takeovern är deras möjlighet att nå ut till hela Sverige med sitt egna politiska budskap. Och de tänker livesända det.

Hösten 2022 kommer den tredje och avslutande produktionen i utvecklingsprojektet Stad och land – i Dalarna och världen 2019–2022. Utvecklingsprojektet, som genomförs av Dalateatern med stöd av Region Dalarna och Kulturrådet och i samarbete med Högskolan
Dalarna, undersöker begreppen klass, mellanförskap och nationalism – och relationen mellan dem. Stad och land är projektets övergripande tema och Borlänge dess utgångspunkt.