Black Rainbow

DANS 13 MARS

Virpi Pahkinen

Black Rainbow är en väg ut för den som stirrat sig blind på Google Maps. En ciceron som väljer omvägen och tillåter dansresenären att bli fri.

Virpi Pahkinen har liknats vid ett orakel, en gudinna och en schaman. Precis som Pahkinens tidigare verk utlovar Black Rainbow mysticism och rituell precision. På en scen inramad av mobila tygskulpturer gestaltar fem dansare, däribland Virpi själv, en resa in i kroppen – med Pahkinens omisskännliga rörelsespråk.
De dansare som delar scen med Virpi kommer från en mängd olika discipliner och erfarenheter; en hisnande snabb locking-mästare möter en ballerina på tåspets och en yogi beskriver en barfotameditation i luften. I samspel med Jonas Sjöbloms hypnotiska musik blir Black Rainbow både konkret och gåtfull.

Virpi Pahkinen är dansmystikern som utan tvekan har skapat sitt eget universum. Hennes dans beskrivs som majestätisk, magisk och mystisk. Hennes verk präglas av en intensiv scennärvaro och kan upplevas som närmast sakral. Med sitt skulpturala formspråk och poetiska mantra befäster hon sin position som en av Sveriges mest älskade koreografer – definitivt som den mest kärnfulla och egensinniga.

...ger hopp om en framtid. Black Rainbow genomsyras av livemusik med djup och dans som spänner bågar till naturen./Svenska Dagbladet