Bergtagna

Sommarteater – uruppförande!
En myllrande familjeföreställning om mod, fördomar och rädslan för det okända. Det kittlande och svarta i sagan, det tunga gunget i musiken och det svängiga och utmanande i dansen. Ett evenemang som är mycket mer än en teaterpjäs, från 6 år.

Åk buss från hela Dalarna, gratis. Biljett finns reserverad till dig. (Nästan slutsålt på alla föreställningar annars!). Men skynda! Måste bokas via Dalateatern 023-166 77 senast torsdag 22 juni.  Bussresorna till 1 juli

Titta på trailern här

Lyssna på intervju av regissören Johanna Huss och skådespelare på Radio Dalarna

Här kan du ladda ner pressbilder (ange fotografens namn)

Titta på SVTs reportage 8 juni

Strålande recensioner!

Lyssna på Radio Dalarnas recension

Svenska Dagbladet ”Ystert och brutalt när främlingsskräcken tar över. Troll och människor. Dalateatern skapar en iscensättning om skillnader och likheter, om skräck och hopp. Om naturen som skyddsvärd möjlighet. Uppsättningen blir en självklar organisk helhet som böljar mellan sten och grus, framför höhässjor och en rörlig skog av faluröda hässjestörar… Johanna Huss blandar lekfullhet och allvar, det ystra med det brutala. Särskilt roliga är den trio gaggiga tanter som dyker upp då och då jakt efter Näcken…Så ska en slipsten dras. Dalateatern vidgar sina cirklar med hjälp av folk från trakten och nära kulturell verksamhet. Lugnet och gropen framför den lilla hoppbacken blir en perfekt spelplats för troll och människor.”
Dalarnas tidningar ”Bergtagna – lyckad soppa av många kockar”. ”…en familjeföreställning i ett sömlöst mellanrum där teater möter verklighet…I den ljuvligt koreograferade masscenen smälter rytmerna i musiken genast samman med publikens puls…Både manus och regi lyckas…växla fokus mellan stort och smått, bombastiskt och avskalat, naket allvar och bonnhumor. Trots att ”Bergtagna” är en soppa tillagad av väldigt många kockar, både professionella och amatörer, är resultatet helgjutet. Varje detalj förtjänar att lyftas fram… Precis så här häftigt kan det bli.”

Dalademokraten ”Bergtagna lyfter med musik…” Musiken genomsyrar hela föreställningen från ett trolskt kohorn i fjärran innan det sceniska börjar till första och sista tonerna från de tre musikerna på scenen. Brisland-Ferners musik är suggestiv och stämningsskapande. Anna Öbergs koreografi är mycket effektfull. En extra eloge till Paulina Åbergs kostymer som är färgsprakande, välgjorda och väldigt detaljrika. Ensemblen är samspelt och säkra på sina insatser och rör sig tveklöst över scenen och om varandra…Trollens plötsliga skrämmande mimik tillhör den mer lekfulla sidan av uttrycksmedlen liksom de tre skogskärringarnas tjatter…Det är tydligt och klart vad regissören Johanna Huss vill säga oss i publiken…En lovvärd satsning från Dalateatern”.

Det är midsommartid i den lilla byn invid skogen, i skuggan av berget. Byborna är glada och alla hjälps åt med festförberedelserna och luften är fylld av förväntan, men kanske också något annat, något illavarslande? Blå rök anas bortom skogen om kvällen och en kall kåre drar genom byn. Det viskas i snåren och tasslas i stugorna…. Vem kommer att försvinna nästa gång?

Bergtagna är ett spännande äventyr fyllt av modiga hjältar, mystiska väsen och så naturligtvis ett och annat troll. Med avstamp i de klassiska folksagorna, den traditionella folkmusiken och folkdansen blir det en myllrande familjeföreställning för alla från 6 år. Det handlar om mod, fördomar och rädslan för det okända men också om att allt kanske inte riktigt är som det först ser ut att vara…

Bergtagna är 2:a produktionen i Dalateaterns och Folkmusikens Hus gemensamma utvecklingsprojekt ”Dalateatern goes Folk”. Projektet uppbär extrafinansiering från Kulturrådet och Landstinget Dalarna under en treårsperiod och avslutas 2018 med ett symposium.

Skapartagna

Kring Bergtagna är Dalarnas Hemslöjdsförbund med och ger föreställningen en ”slöjdig” inramning med folkkonsten som ledmotiv. I den här historien om ”de andra” och vår identitet ska vi hjälpa till att bygga en historia. I samarbete med Dalateatern m.fl. ska vi skapa en miljö av traditionella och otraditionella slöjdade föremål. Lyfta fram vårt kulturarv, och skapa en historia om det okända. Som parafras till ”Bergtagna” har vi tagit namnet ”Skapartagna” för att koppla skapandet till det flow man drabbas av när man blir tagen av hantverket. Lite som att bli Bergtagen…. Kort info om Skapartagna

Hjälp till att tillverka Trollspiror till pjäsen

Vi ser fram emot att placera just din trollspira i skogen vid spelplatsen tillsammans med flera andra trollspiror skapade av andra D.I.Y:are, slöjdare, pysslare här i Dalarna. Vill du kolla in vad andra har gjort och också dela med dig av ditt arbete på sociala medier använd taggarna #skapartagna // #HemslöjdeniDalarna // #trollslöjd.

Läs mer om hur du gör här

 

Tillgänglighet

 • Rullstol bokas via Dalateatern 023-166 77.
 • Syntolkad föreställning 17 juni. Syntolkning bokas via Dalateatern 023-166 77.
 • Föreställningen teckentolkas för döva den 1 juli. Boka så reserverar vi bra platser.
 • Pjäsen spelas utomhus på Lugnet i Falun, vid ”ungdomsbackarna”.
 • Parkera gratis på Lugnets stora parkering. Följ skyltning till Lugnet. Närmare men avgiftsbelagd parkering finns vid badhuset.
  Det går också att åka buss 153 ända fr Borlänge, via Knutpunkten Falun. Linje 12 går från Östra Främby via Knutpunkten.
Grillbuffé 195 kr/vuxen

serveras före föreställningen och bokas samtidigt som biljetterna. Begränsat antal. Barnportion köpes på plats.

Hotellpaket

Boende och teaterbiljetter. Boka allt i ett enda telefonsamtal. Biljetterna finns på hotellet.

 • First Hotel Grand,  Falun. Centralt i Falu stad,
  Prisexempel: Lördag 17 juni, söndag 18 juni, lördag 1 juli, söndag 2 juli
  Två vuxna i dubbelrum: 1420 kr
  Två vuxna, två barn under 13 år: 1980 kr
  023-79 48 80, firsthotels.se/falun
 • Scandic Hotell, Falun, ett stenkast från Lugnet
  Prisexempel: Söndag 18 juni, lördag 1 juli, söndag 2 juli.
  Två vuxna i dubbelrum: 1270 kr
  Två vuxna, två barn under 13 år: 1430 kr.
  023-669 22 00, scandichotels.se/falun
 • Hotell Falun, centralt i Falu stad
  Prisexempel: Söndag 18 juni, tisdag 20 juni, onsdag 28 juni, torsdag 29 juni.
  Två vuxna i dubbelrum: 1280 kr

En dag i kulturens tecken – ett specialerbjudande i samarbete med Carl Larssongården

Besök Carl Larsson-gården, ett av världens mest kända och avbidade konstnärshem, och se sedan föreställningen.
Visa upp din Bergtagna-biljett vid utställningen på Kvarnen i Sundborn, så bjuder Carl Larsson-gården på fri entré till utställningen ”Karin – konsten – kamraterna. Kvinnliga målarpionjärer.”