Arawelo
Drottning Arawelo sägs ha regerat för tvåtusen år sedan. Minnet av henne har förts vidare genom muntliga berättelser, poesi och musik. Hon växte upp i ett samhälle som helt styrdes av män. Trots det tog hon makten efter sin far och byggde upp ett matriarkat styrt av endast kvinnor. Hon är känd för sin grymhet och sin maktfullkomlighet. Än idag kastar män stenar på hennes grav och kvinnor lägger blommor. Vem var drottning Arawelo? Varför var hon så arg? Vad skulle hon förändrat om hon regerat idag?
Dalateatern arbetar uppsökande under våren 2022 för att höra berättelsen om Arawelo, en kvinna som tog makten och blev maktfullkomlig. Vårens insamling presenteras i slutet av april på Dalateaterns scen i Borlänge. Samtalen ligger till grund för en kommande produktion om makt, motstånd och aktion.
Världslitteraturen är full av spännande kvinnor som tar makten över sina liv och kräver förändring. Men var finns makten i dag? Vad händer när vi får eller berövas makt? Pjäser som behandlar kvinnlig vrede, aktion och motstånd är t.ex. Medea av Euripides, Lysistrate av Aristofanes och Antigone av Sofokles
Svara gärna på frågorna redan nu på arawelo@dalateatern.se
Vad gör dig arg?
Vad är makt för dig?
Hur skapar vi förändring?
Teman: Tjejers organisering. Ungas motstånd. Samhällsförändring. Egen makt. Demokrati. Matriarkat. Patriarkat. Mänskliga rättigheter. Kvinnors rättigheter.
Rebecca Örtman är regissör, dramatiker, koreograf.
Med produktioner i urval som Den stora sprickan Malmö stadsteater (2021) Upprorets poet av Jila Mossaed och Rebecca Örtman, Göteborgs stadsteater (2019). Spegla mig Riksteatern (2018). Community produktionen Antigone i Husby (2012-2014) finns i dag finns representerad på Scenkonstmuseet i Stockholm. Trilogin Women in Science Dramaten (2014) Kortfilmen LIV vann guldplatsen på Kinodiseea Children Filmfestival (2017).
2020 tilldelades Rebecca Örtman Stockholms stads kulturstipendium för sitt arbete som konstnärlig ledare för RATS Teater i Husby 2009-2019
Lyssna på radioinslaget om projektet på P4 Dalarna: Myt om somalisk drottning blir teater i Dalarna.
Medborgarscen (Citizens stage/Bürgerbühne), en dokumentär scen där medborgarna får ta plats på scenen som sig själva och med sina berättelser, tillsammans med teaterns professionella kulturutövare. Syftet är att nå personer och historier som speglar det lokala samhället, öka deltagandet i kulturlivet och sänka trösklarna in till teaterhuset. Att få Dalateatern att kännas som en teater för alla!
Konceptet kommer från början från Tyskland. Sveriges första fasta Medborgarscen finns i Växjö, Regionteatern Blekinge Kronoberg. Nu vill vi undersöka möjligheterna för Dalateaterns Medborgarscen. Tillsammans med Rebecca Örtman och sökandet efter Arawelo, under hösten-21 och våren-22, försöker vi hitta former för en Medborgarscen. Det kommer ske någon slags kort presentation av detta pilot-projekt under våren-22, men premiär för en färdig produktion kommer senare.
Tanken nu är att samla in material samt knyta kontakter med personer som sedan kan vara med i projektet som exempelvis civila aktörer, alltså stå på scenen som sig själva tillsammans med Dalateaterns skådespelare.
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/dalateatern/public_html/wp-content/themes/dalateatern/functions.php on line 279