Dansresidens med kompaniet Land before time

13–24 september kommer kompaniet Land before time (Joanna Holewa Chrona och Yared Tilahun Cederlund) för ett dansresidens i Black Box-lokalen i Borlänge. Under residenset får de möjlighet att börja arbeta fram och repetera föreställningen [...it is contained in...].

I den kommande föreställningen  vill Land Before Time hylla vår viktigaste livskälla: VATTEN.

Projektet vill påminna om hur och varför vatten gör oss mänskliga. Att människan består av ca 60% vatten och är beroende av tillgång till det är ingen nyhet, men Joanna och Yared vill utforska hur vatten påverkar oss emotionellt och hur viktiga vattnets olika kvaliteter är för oss. Vid tidigare erfarenheter av att arbeta kring temat har duon upplevt vattnets egenskaper som inspirerande, kraftfulla, omhändertagande, fridfulla, tålmodiga, anpassningsbara, sårbara, överväldigande och formbara. Med dessa egenskaper som inspiration och verktyg vill duon öppna upp för ett meditativt tillstånd för att komma ännu närmre vattnets kraftfulla källa och slutligen återförenas med alla dess ovannämnda egenskaper. Vattnet besitter kunskap och livsnödvändig information som Land Before Time vill uppmärksamma och påminna oss om att ta vara på.

Dansresidens med kompaniet Land before time Dansresidens med kompaniet Land before time

Joanna Holewa Chrona, dansare/koreograf/producent
Joannas styrka är freestyle dance med kunskap och inspiration från street dance kulturen från afrodiasporan samt väst-och sydafrikanska traditioner. Genom åren har Joanna medverkat som dansare i ett flertal stora som små produktioner både nationellt och internationellt, samt i musikvideos och reklamfilmer. Joannas största fokus ligger nu i sina egenproducerade event, genom sin ideella förening arrangerar hon tillsammans med Theresa Gustavsson den årliga festivalen “Afia Presents Pantsula” samt dansföreställningen Yebo Yes!

Yared Tilahun Cederlund, dansare/koreograf/ljuddesigner/producent
Yared är verksam dansare och frilansare med starka rötter i olika street dance stilar och freestyle dancing. De senaste åren har han mestadels varit verksam vid olika scenframträdanden som dansare och även varit involverad i en rad olika projekt som kompositör/ljuddesigner. Yared har hittat sitt unika rörelsespråk med hjälp av ett flertal fristående kurser och workshops, samt ett starkt driv och intresse för dans. Hösten 2017 jobbade han tillsammans med Cullberg i föreställning Mental State of Sweden av Mattias Andersson. Hösten 2018 var Yared verksam som dansare och assisterande koreograf i föreställningen Drone av Erik Linghede.
Som musikproducent/ljuddesigner har Yared bland annat gjort ljudet till Yebo Yes! av Joanna Holewa Chrona och Theresa Gustavsson, Sorry av Bambam Frost, Konflikt av Ida Holmlund och Alexandr Antochvilli, Vivrant Thing av Theresa Gustavsson och Cajsa Godee. Han har en förståelse för skapande processen och jobbar ofta sida vid sida med dansarna för att skapa det perfekta soundet till föreställningen.