Kristina Hanses och Sara Östberg Diakité: två stora begåvningar från Dalarna

Två stora begåvningar från Dalarna möts för första gången i dansresidens! Det är vackert, sinnligt och spännande när Kristina Hanses och Sara Östberg Diakité arbetar fram kommande dansföreställningar. Under 2 dagar får de chansen att pröva och utveckla sina idéer under handledning av koreograf Björn Säfsten.

Kristina Hanses har utbildat sig inom och arbetat med dans under de senaste tjugo åren. Alltsedan gymnasieutbildningen med inriktning dans på Haraldsbogymnasiet i Falun till slututbildningen till dansare 2006–2010 vid Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, MTD (Modern Theatre Dance). Hon har därefter dansat med bland annat kompaniet Danshuis Station Zuid i Tilburg, Holland och med koreografer som Tabea Martin, Itamar Zerrussi Zahar och Aloun Marchal.

Sara Östberg Diakité är uppväxt i Falun. Här började hennes danskarriär på estetiska gymnasiets danslinje. Utbildad på Balettakademin i Stockholm Sara är en dansare som den stora publiken har kunnat se i musikaler som Cabaret, Mamma Mia, Rocky horror show i Nordens alla huvudstäder. Nu vill Sara dyka ner i den samtida dansens och skapa ett eget verk.

Björn Säfsten är koreograf baserad i Stockholm. I sin praktik är han intresserad av att undersöka repetition som bas för transformativa skeenden där gest, röst och allt mer även text och sång som medier undersöks. Utifrån sitt intresse skapar han praktiker som under längre undersökningar genererar material och scores, ofta med misslyckande, humor och med rörelsens specifika detaljer i fokus. Han har skapat över 15 originalverk samt utvecklat en rad plattformar och festivaler, däribland Within Practice. Ett välutvecklat arbete kring praktiker för workshops för amatörer är ständigt närvarande, både i Sverige och internationellt. Läs mer på www.bjorn-safsten.com